Θεατρική Αγωγή
«Μια βραδιά στο θέατρο»





Γειά σας παιδιά! Σήμερα θα διαβάσουμε μια ιστορία με τίτλο «Μια βραδιά στο θέατρο» και θα κάνουμε τις προτεινόμενες δραστηριότητες!! Πριν όμως ξεκινήσουμε να σας ενημερώσω πως το θέατρο γιορτάζει κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, που έιναι η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου!
Έτοιμοι;; Ας ξεκινήσουμε!
«Κυριακή απόγευμα και ξεκίνησα με ενθουσιασμό να πάω με τον αδερφό μου και τους γονείς μου στο θέατρο. Η Κεντρική Σκηνή του θεάτρου της πόλης μας ανέβαζε την παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» με μεγάλη επιτυχία Φτάσαμε αρκετή ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης και αγοράσαμε τα εισιτήρια μας από το ταμείο. Έτσι είχαμε αρκετό χρόνο στη διάθεση μας να βρούμε τις θέσεις μας, που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές της πλατείας του θεάτρου. Κόσμος πολύς πηγαινοερχόταν ανάμεσα στα καθίσματα και στους διαδρόμους, αναζητώντας ο

καθένας τη θέση του. Οι ταξιθέτριες προσπαθούσαν να Βοηθήσουν τους θεατές να καθίσουν και μοίραζαν το πρόγραμμα του έργου σ' αυτούς που το ζητούσαν.Περιμένοντας το τρίτο χτύπημα του κουδουνιού, που θα σήμαινε και την έναρξη του έργου, παρατηρούσα την επιβλητική βελούδινη αυλαία. Το κόκκινο χρώμα της σε μαγνήτιζε και έκανε τη φαντασία σου να ταξιδεύει στις αμέτρητες σκηνές που είχε φιλοξενήσει στην αγκαλιά της. Επιτέλους, το τρίτο κουδούνι χτύπησε, τα φώτα της αίθουσας χαμήλωσαν, μια μελωδία γέμισε τον χώρο και η κόκκινη αυλαία άνοιξε αποκαλύπτοντας ένα υπέροχο σκηνικό. Χαλάρωσα, χώθηκα πιο βαθιά στο κάθισμα μου και αφέθηκα στη μαγεία του έργου.
Η μικρή Αλίκη, καθισμένη κάτω από ένα δέντρο, άκουγε μια ιστορία που της διάβαζε η μεγαλύτερη αδερφή της. Η Αλίκη, που είχε ακούσει την ιστορία χίλιες φορές, βαριόταν, χασμουριόταν, τα βλέφαρά της έκλειναν, όταν ξαφνικά, ένας περίεργος λαγός με φράκο κι ένα ρολόι τσέπης με αλυσίδα τρύπωσε σε έναν κούφιο κορμό δέντρου. Η Αλίκη έσκυψε από περιέργεια να δει μέσα στον κορμό, αλλά γλίστρησε κι άρχισε να κατρακυλάει, να κατρακυλά­ει... Τα σκηνικά εναλλάσσονταν με ταχύτητα κι η Αλίκη βρέθηκε σε ένα μικροσκο­πικό δωμάτιο, ήπιε ένα μαγικό υγρό, άρχισε να μικραίνει, έφαγε ένα μαγικό γλυκό, έγινε τεράστια κι άρχισε να κλαίει, να κλαίει... και τα δάκρυα της έγιναν ένα ποτάμι που την παρέσυρε και βρέθηκε σε ένα δασάκι να μιλάει με μια κάμπια και την πορτοκαλιά ριγωτή γάτα Τσεσάιρ.
Στη συνέχεια, η μικρή Αλίκη ήπιε τσάι με τον λαγό Μάρτη και τον φίλο του, τον Τρελοκα-πελαδούρα, και, όταν βαρέθηκε να ακούει τις παραδοξολογίες τους, ανέβηκε σε ένα καταπράσινο λοφάκι και... το κουδούνι χτύπησε για διάλειμμα και η αυλαία εξαφάνισε την Αλίκη και τις περιπέτειες της από τα μάτια μου. Σηκώθηκα, τεντώθηκα λίγο να ξεμουδιάσω και μαζί με τη μητέρα μου πήγα στο φουαγιέ του θεάτρου. Εκεί, κάποιοι άνθρωποι συζητούσαν και άλλοι, όπως εμείς, περίμεναν τη

σειρά τους στο κυλικείο του θεάτρου. Αγοράσαμε μια απολαυστική γρανίτα φράουλα για μένα, ποπ κορν για τον αδερφό μου, που βαρέθηκε να μας ακολουθήσει, εμφιαλωμένο νερό και επιστρέψαμε στις θέσεις μας, περιμένοντας με αγωνία τη δεύτερη πράξη του έργου.
Στο δεύτερο μέρος, η Αλίκη παρέα με την κακιά Ντάμα Κούπα και τους φρουρούς της τα τραπουλόχαρτα, με επικεφαλής τα Σπαθιά και τα Μπαστούνια, συνέχισε να μας παρασύρει μαζί της στη χώρα των θαυμάτων. Έπαιξε με τη βασίλισσα «Κροκέ» με φλαμίνγκος αντί για μπαστούνια, κατηγορήθηκε για ασέβεια, δικάστηκε και καταδικάστηκε να πάει φυλακή και, τη στιγμή που ο τραπουλοστρατός άρχισε να την περικυκλώνει, έβαλε τις φωνές ζητώντας απελπισμένα βοήθεια Ένα απαλό χέρι χάιδεψε το μέτωπο της και η Αλίκη αντίκρισε την αδελφή της που της χαμογελούσε Πόση ώρα είχε περάσει; Ταξίδεψε πραγματικά στη χώρα των θαυμάτων; Ήταν μονάχα όνειρο ή ένας εφιάλτης;
Η αυλαία έπεσε. Οι ηθοποιοί υποκλίθηκαν, ενώ το κοινό χειροκροτούσε θερμά. Ο σκηνοθέτης και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης ανέβηκαν κι αυτοί στη σκηνή και οι θεατές συνέχισαν να χειροκροτούν ενθουσιασμένοι. Η παράσταση ήταν υπέροχη κι έκανε τις περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων τόσο μα τόσο αληθινές! Βγήκαμε από το θέατρο μαγεμένοι από το έργο, τα φώτα, τη μουσική, το χειροκρότημα...»


Δραστηριότητες
Βρείτε αν η πρόταση είναι Σωστή ή Λάθος.
1.     Στο θέατρο μπορούμε να μιλάμε κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Α. Σωστό               Β. Λάθος
2.     Στο θέατρο μπορούμε να τρώμε κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Α. Σωστό               Β. Λάθος
3.     Στο θέατρο μπορούμε να χειροκροτούμε.
Α. Σωστό               Β. Λάθος
4.     Στο θέατρο πριν ξεκινήσει η παράσταση χτυπούν 3 κουδούνια.
Α. Σωστό               Β. Λάθος

Βρείτε τη σωστή λέξη.
Ήρωας του Θεάτρου Σκιών          Κ_ _ _ _ _ _ _ _ _ Σ

Για να μπούμε στο θέατρο πληρώνουμε     Ε_ _ _ _ _ _ _ Ο

Όταν αρχίζει η παράσταση ανοίγει η…      Α _ _ _ _ Α

Παίζουν ρόλους στο θέατρο      Η _ _ _ _ _ _ Ι

Θέατρο με κούκλες         Κ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Ο


Ενώστε αυτά που ταιριάζουν.

Σκηνοθέτης               υποδύεται κάποιον ήρωα του έργου

Σκηνογράφος            κατευθύνει την  παράσταση

Ενδυματολόγος         κατασκευάζει τα σκηνικά της παράστασης

Ηθοποιός                 σχεδιάζει και δημιουργεί τα κοστούμια του έργου

Σημειώστε σε ένα χαρτί ποιά επαγγέλματα θεάτρου εντοπίζετε στο κείμενο. Π.χ. ηθοποιός, σκηνοθέτης





Σκεφτείτεμια παράσταση θεάτρου που είδατε πρόσφατα:

Ø Ποιός ήταν ο τίτλος της παράστασης ;
Ø Τι είδους παράσταση ήταν (Θέατρο Σκιών, Κουκλοθέατρο, Μιούζικαλ...) ;
Ø Με ποιούς πήγες;
Ø Τι ήταν αυτό που σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;
Ø Αν σου έλεγαν να βάλεις βαθμό σε αυτή την παράσταση (από το 1 έως το 10) τι βαθμό θα έβαζες και γιατί;

Ώρα για ζωγραφική
Ζωγράφισε μια σκηνή που σου άρεσε περισσότερο από την παράσταση που είδες!

Μην ξεχνάτε ότι περιμένω τις ασκήσεις σας στο email μου dora_psa@hotmail.com ή στην πλατφόρμα του e-me! Καλή διασκέδαση.
Δώρα Ψαλλιδάκη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρασκευή 3 Απριλίου (Β΄τάξη)