Θεατρική Αγωγή
Μάθημα «Παίζοντας με τα αντικείμενα»

Καλημέρα  παιδιά! Εύχομαι να είστε καλά! Σήμερα θα μάθουμε πόσο σημαντικά είναι τα αντικείμενα για το θέατρο και θα παίξουμε με αυτά!



Τα αντικείμενα στο θέατρο είναι απαραίτητα και μας βοηθάνε να παίξουμε ένα ρόλο. Ονομάζονται σκηνικά αντικείμενα ή φροντιστήριο.
Φροντιστής λέγεται αυτός που εργάζεται στο θέατρο και ασχολείται με την προετοιμασία και την φροντίδα της σκηνής για την θεατρική παράσταση, έτσι ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα και στη θέση τους πριν ξεκινήσει η παράσταση. Όταν τελειώσει η παράσταση μαζεύει όλα τα αντικείμενα και επιδιορθώνει κάποιο αν χρειαστεί.
Πάμε τώρα στο παιχνίδι μας!!
Ψάξτε στο σπίτι να βρείτε ένα καπέλο! Μπορεί να είναι δικό σας ή κάποιου άλλου από την οικογένειά σας. Φορέστε το και κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη.
Όταν φοράμε ένα καπέλο και παίζουμε ένα συγκεκριμένο ρόλο τότε λέμε ότι χρησιμοποιούμε το καπέλο με την πραγματική του ιδιότητα.
Όταν όμως χρησιμοποιούμε με το καπέλο με διαφορετικό τρόπο τότε λέμε ότι συμβολίζει κάτι!


Σε τι μπορείτε να μεταμορφώσετε το καπέλο σας; Βάλτε την μουσική https://safeyoutube.net/w/UrxFκαι ξεκινήστε τις μεταμορφώσεις!
Με όλες αυτές τις μεταμορφώσεις που σκεφτήκατε μπορούμε να παίξουμε μια ολόκληρη θεατρική παράσταση με ένα μόνο αντικείμενο.
Ας φανταστούμε λοιπόν πως το καπέλο μας είναι ένα τιμόνι καραβιού και εμείς οι καπετάνιοι του. Ξεκινάμε το ταξίδι μας! Το πλοίο μας ταξιδεύει στη μέση του ωκεανού. Ξαφνικά ξεκινάει μια μεγάλη φουρτούνα, με καταιγίδες και παλεύουμε με τα μεγάλα κύματα.
https://safeyoutube.net/w/kGFCΑφήστε το σώμα σας να παρασυρθεί από τον ήχο των ανέμων και προσπαθείστε να κουμαντάρετε το καράβι σας.
Τα κύματα όμως μας έφεραν σε ένα ερημικό νησί, το καράβι μας έπεσε στα βράχια και πρέπει να βρούμε τρόπο να το επιδιορθώσουμε. Πρέπει να βρούμε κάποιον να μας βοηθήσει, όλο και κάποιος θα ζει σε αυτό το νησί! Τώρα το καπέλο μας γίνεται πυξίδα.
https://safeyoutube.net/w/Q3FC Ξεκινάμε την εξερεύνηση στο νησί, περπατάμε με προσοχή, περίεργοι ήχοι ακούγονται από παντού. Έχει αρχίσει να νυχτώνει, το καπέλο μας γίνεται φακός. Ψάχνουμε αλλά δεν έχουμε βρει ακόμα κανένα, αποφασίζουμε να γυρίσουμε στο καράβι μας και να συνεχίσουμε αύριο το ψάξιμο. Δεν είναι εύκολο να γυρίσουμε, περπατάμε στο σκοτάδι ανάμεσα στις φυλλωσιές, σε πέτρες μεγάλες και μικρές αλλά συνεχίζουμε. Πρέπει να στήσουμε τη σκηνή μας και να κοιμηθούμε για το βράδυ.
Επιτέλους φτάσαμε! Για να στήσουμε τη σκηνή μας θα χρειαστούμε ένα νέο αντικείμενο. Μια ομπρέλα!
Την ανοίγουμε και έτοιμη η σκηνή μας, βάζουμε και το καπέλο για μαξιλάρι και είμαστε έτοιμοι να χαλαρώσουμε https://safeyoutube.net/w/M1FC
Μπορούμε να απλώσουμε και ένα πανί εκεί δίπλα μας που να συμβολίζει την θάλασσα, σιγά-σιγά δημιουργήσαμε ένα σκηνικό και μπορούμε να συνεχίσουμε την ιστορία μας με όποιο τρόπο θέλουμε.
Μην ξεχνάτε ότι τα αντικείμενα μπορούν να συμβολίζουν κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είναι!!



Γράψτε ή σχεδιάστε την συνέχεια της ιστορίας σας! Παίξτε την μόνοι σας με την οικογένεια σας. Βάλτε τη δική σας μουσική ή κάντε ήχους με το σώμα σας. Οδηγός μας είναι πάντα η ΦΑΝΤΑΣΙΑ μας!!!
Φτιάξτε τη δική σας περιπέτεια και δώστε της ένα τίτλο!

Περιμένω τις ιδέες σας και τις εντυπώσεις σας από αυτό το φανταστικό μας ταξίδι! Μην ξεχνάτε να μου τις στέλνετε στο e- mail μου dora_psa@hotmail.comή στην πλατφόρμα της e-me!
Μέχρι την επόμενη φορά σας στέλνω μια τεράστια αγκαλιά!!
Δώρα Ψαλλιδάκη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παρασκευή 3 Απριλίου (Β΄τάξη)